Stosując metodę „Złów i wypuść” powinniśmy dołożyć wszelkich starań żeby podbieranie ryb przebiegło szybko i bezproblemowo.
Najważniejsze z aspektów związanych z podbieraniem ryb zamieszczamy poniżej.
Jeżeli podbieramy rybę ręką:
- dbajmy o to, żeby ręka była chłodna i mokra zanim chwycimy rybę,
- nie ściskajmy ryby dłonią,
- nie wkładajmy palców pod pokrywy skrzelowe,
- nie chwytamy ryby za płetwę ogonową.
Jeżeli używamy podbieraka – co serdecznie polecamy:
- używajmy podbieraka który jest dedykowany do metody złów i wypuść – np. takiego jak ten widoczny na zdjęciu. Z siatką silikonową lub gumowaną,
- stosujemy wszystkie zasady wymienione w punkcie pierwszym.
Konsekwencje nieprawidłowego podbierania ryb:
- Dotykanie ryby suchą, ciepłą ręką lub chropowatą siatką podbieraka szkodzi jej! Pozbawiamy ją w ten sposób śluzu, który tworzy barierę ochronną przed „czynnikami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi. Obecność leukocytów w śluzie umożliwia ochronę przed patogenami”. – cyt. Wikipedia ☢☣⛔
- Ściskanie ryby w dłoni/ dłoniach może poskutkować uszkodzeniem jej organów wewnętrznych, a w konsekwencji śnięciem w krótkim czasie od uwolnienia.
- Wkładanie palców pod pokrywy skrzelowe, możne spowodować uszkodzeniem skrzeli, a w konsekwencji śnięcie w krótkim czasie od uwolnienia.
- Chwytanie ryby za płetwę ogonową może prowadzić do uszkodzenia jej „układu napędowego” i spowodować niepełnosprawność, która będzie utrudniała zdobywanie pokarmu i ucieczkę przed drapieżnikami.