Zasada “Złów i wypuść” – Podbieranie ryb.

Stosując metodę “Złów i wypuść” powinniśmy dołożyć wszelkich starań żeby podbieranie ryb przebiegło szybko i bezproblemowo.

Najważniejsze z aspektów związanych z podbieraniem ryb zamieszczamy poniżej.

Jeżeli podbieramy rybę ręką:

  • dbajmy o to, żeby ręka była chłodna i mokra zanim chwycimy rybę,
  • nie ściskajmy ryby dłonią,
  • nie wkładajmy palców pod pokrywy skrzelowe,
  • nie chwytamy ryby za płetwę ogonową.

Jeżeli używamy podbieraka – co serdecznie polecamy:

  • używajmy podbieraka który jest dedykowany do metody złów i wypuść – np. takiego jak ten widoczny na zdjęciu. Z siatką silikonową lub gumowaną,
  • stosujemy wszystkie zasady wymienione w punkcie pierwszym.

Konsekwencje nieprawidłowego podbierania ryb:

  • Dotykanie ryby suchą, ciepłą ręką lub chropowatą siatką podbieraka szkodzi jej! Pozbawiamy ją w ten sposób śluzu, który tworzy barierę ochronną przed “czynnikami mechanicznymi, chemicznymi i termicznymi. Obecność leukocytów w śluzie umożliwia ochronę przed patogenami”. – cyt. Wikipedia ☢☣⛔
  • Ściskanie ryby w dłoni/ dłoniach może poskutkować uszkodzeniem jej organów wewnętrznych, a w konsekwencji śnięciem w krótkim czasie od uwolnienia.
  • Wkładanie palców pod pokrywy skrzelowe, możne spowodować uszkodzeniem skrzeli, a w konsekwencji śnięcie w krótkim czasie od uwolnienia.
  • Chwytanie ryby za płetwę ogonową może prowadzić do uszkodzenia jej “układu napędowego” i spowodować niepełnosprawność, która będzie utrudniała zdobywanie pokarmu i ucieczkę przed drapieżnikami.